האם קורס בניהול מוצר יקדם אותי ואיך בוחרים נכון?

קיבלתי שאלה בפרטי:
אתה חושב שקורסים של ניהול מוצר עוזרים להפוך להיות מנהל מוצר?
במילים אחרות, אתה ממליץ עליהם בשביל אנשים שלא מנהלי מוצר שרוצים להיות מנהל מוצר?

זאת כנראה אחת השאלות הנפוצות ביותר שאנחנו רואים כאן בקהילה וכמובן גם בפרטי. אם לסכם את דעתי האישית במילה אחת התשובה היא ״לא״. אם לסכם אותה בשלוש מילים אז ״לא בפני עצמו״. 

אמל״ק: לדעתי קורסי ניהול מוצר עבור אנשים שאינם מנהלי מוצר לא נותנים יתרון תחרותי מובהק עבור מועמדים שמנסים להיכנס לפרודקט. לדעתי לקורסים האלו חסרים 3 אלמנטים מרכזיים על מנת שכן יוכלו להצליח ושהשוק מלא בגופים לא מקצועיים שרוצים להפריד ביניכם לבין כמה אלפי שקלים בעבור התקווה שזה בלבד מה שיהפוך את עצמכם למנהלי מוצר.

 

ביותר פירוט:

 

תוכן הקורסים

רוב הקורסים הנוכחיים מלמדים את המושגים הבסיסיים (חלקם יותר בהצלחה כנראה וחלקם פחות). המושגים שתלמדו בקורס כמו MVP, Product Market Fit ומה זה Roadmap בהחלט יהיו חשובים כדי ללמוד לדבר את השפה הנכונה במקצוע. בנוסף בחלק מהקורסים יש גם פרויקט (אחד או יותר), אך ממה שאני נתקלתי מדובר בהיקפים מינימליים שלא מאפשרים לכם להציג הישגים אמיתיים. רק להבהיר, מבחינתי לאפיין אפליקציה או אתר זה לא הישג (Outcome), זה תוצר (Output) ובעיני מנהלי מוצר צריכים להימדד בהישגים ולא תוצרים.

תיאוריה מול עבודה בפועל

מבחינת מתודולוגיות עבודה אני חושב שהקורסים נותנים טעימה משיטות העבודה הקיימות (חלקם ממש מסבירים יפה ועושים סדר בתחום) אבל זה לא מספיק בשביל הסטודנט כדי ליישם אותם בתהליכי העבודה השוטפים. הסיבה לכך היא שגם אם אותו מועמד עובד בארגון שלא מקיים את המתודולוגיות הללו, קשה לו להטמיע אותן כי לרוב אין לו את ההשפעה הארגונית הנדרשת על מנת לגרום לזה לקרות. התוצאה בסוף הוא היכרות תיאורטית שלא יושמה.

תיאום ציפיות

כיום הסטודנטים שבאים לקורס מגיעים לרוב עם ציפיות שונות ממה שהקורס באמת יוכל לספק. הסטודנטים נרשמים בתקווה שהקורס ייפתח להם את הדלת לעולם ניהול המוצר. בפועל כשאני שואל אנשים שמתעניינים בקורס: ״איפה היית שם את זה בקורות החיים?״ רוב התשובות שאני מקבל הם: ״איפשהו באמצע בסעיף לימודים, קצת מתחת לתואר הראשון״. זה בעיני מדגיש ממה נובע הפער. גם מנהלי מוצר שמחפשים לגייס כנראה יקבלו את ההחלטה האם להמשיך הלאה הרבה לפני שהם מגיעים לסעיף הזה. כאשר אותו מנהל מגייס יגיע לסעיף, זה יכול לחזק לו את הדעה לגביכם אבל בעיני לא יהפוך ״לא״ ל״כן. בנוסף, בעיני חסר החיבור בין הנושאים התיאורטיים לבין הצלחה בראיונות עבודה לפרודקט ויותר מזה כיצד ליישם אותם ״בשטח״. בנוסף, במצב השוק הנוכחי כשעל כל משרת פרודקט ג׳וניור מקבלים 600 קורות חיים תוך יום (באמת), צריך להבין מול מה אתם מתמודדים.

תחום פרוץ

לצערי הרב בין כל הקורסים האיכותיים שיש, מסתתרים גם המון נוכלים בתחום שמנסים להפריד בין אנשים שרוצים להיכנס לניהול מוצר לבין הכסף שלהם. אם תרצו, אני ארחיב בפוסט הבא על הצ׳קליסט שצריך לבדוק לפני שמחליטים לקחת קורס כלשהו.

מה האלמנטים שחסרים בעיני

לדעתי, על מנת שקורס באמת ייתן יתרון תחרותי ממשי הוא צריך לכלול עוד 3 אלמנטים מרכזיים שבעיני חסרים היום. מעבר לתיאוריה החשובה, הייתי משקיע פוקוס על איך להשיג את המשרה הראשונה (החל מקורות החיים דרך הפיץ׳ ועד מענה לשאלות מראיונות). האלמנט השני הוא תהליך ליווי שוטף אחרי סיום הקורס בתהליך זיהוי ההזדמנויות. האלמנט השלישי הוא "מעבדת ניסויים" שבו משפיעים על מוצרים אמיתיים עם משתמשים אמיתיים (למשל עבודה בשיתוף פעולה עם עמותות או משהו ממשי אחר שיש לו צורך אמיתי ולא סתם אפליקציות צעצוע).

לסיכום

חשוב לי לומר שבעיני יש ערך אדיר לקורסים האלו רק אחרי שנכנסים לניהול מוצר ומתחילים להתחכך עם הבעיות האמיתיות של התחום. גם אני עשיתי קורס כזה והוא קידם אותי אבל הוא לא מה שהיה נותן לי את היתרון התחרותי כדי להיכנס לתחום.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ran Erez

Ran Erez

רן ארז הוא מנהל מוצר בכיר בחברת Taboola, בעל 6 שנות ניסיון בניהול מוצר. במהלך הקריירה שלו ניהל מספר מוצרים מוצלחים משלב הרעיון ועד להגעתם ללקוחות מרוצים.

כשותף-מייסד בקהילת Becoming Product Managers,
רן עוסק במנטורינג ומלווה מנהלי ומנהלות מוצר של העתיד בדרך לתפקיד הראשון שלהם.

אהבת את הפוסט? נשמח לשיתוף:

בפייסבוק
בלינקדאין
בווצאפ
באימייל

אולי יעניין אותך גם:

Becoming a PM

3 דרכים לצבור ניסיון בלי ניסיון

איך לצבור ניסיון בלי ניסיון? 🐣 אחד האתגרים המרכזיים עבור אנשים שרוצים להיכנס לניהול מוצר הוא שמעסיקים מחפשים ניסיון קודם בניהול מוצר, לפעמים אפילו נראה